Urodzinowe ciacho dla biegaczy

Na zakończenie Biegu Urodzinowego poczęstujemy Was tortem przygotowanym z okazji jubileuszu nadania Bydgoszczy praw miejskich. 

Przygotowujemy  imponujący wypiek. Tort będzie ważył 160 kg. Poczęstujemy nim ponad 1 500 osób. Wybraliśmy smak czekoladowy na bazie śmietany z dodatkiem wiśni. Całość pokryta jest białą masą cukierniczą. Wrażenie robi nie tylko waga, ale i gabaryty ciacha. Pierwsza dolna warstwa tortu będzie prostokątem o wymiarach aż 2,5 m x 1,0 m. Wypiek przygotują mistrzowie z Cukierni F&F Dariusza Fryckowskiego. Jeżeli planujecie sami przygotować podobne monstrum, poniżej znajdziecie podstawowe składniki:
KREM:  33 l śmietany, 4 kg cukru, 8 l soku z wiśni, 1 kg żelatyny, 3 kg kakao. CIASTO CZEKOLADOWE: 8 kg białka, 10 kg cukru, 8 kg oleju, 6 kg żółtka, 12 kg mąki, 1,5 kg kakako, 0,3 kg sody. OWOCE: 12 kg wiśni drążonej.